HAKAN BAYRAKÇI DÜŞÜNCE EKSENİ’NİN KONUĞU OLDU

Esenler Belediyesi Ali Kuşçu Kültür Sanat Sezonu kapsamında Düşünce Ekseni programını meraklılarıyla buluşturmaya devam ediyor. Başak Şengül’ün moderatörlüğünde gerçekleşen programın ilk konuğu Sonar Araştırma Başkanı, tarihçi Hakan Bayrakçı oldu.

Ali, Kuşçu Kültür Sanat Sezonu boyunca yepyeni etkinlikleri meraklılarıyla buluşturacak olan Esenler Belediyesi, Düşünce Ekseni’nin  programının ilkine ev sahipliği yaptı. Başak Şengül’ün moderatörlüğünde, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde, her ay farklı bir ismi ağırlayacak programın ilk konuğu ise araştırmacı, tarihçi Hakan Bayrakçı oldu. Bayrakçı programda seçim tahmini başarısını, dış siyaseti ve Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Programda katılımcılar, Bayrakçı’ya sorularını yöneltti.

YURT DIŞI VE KIRSALIN OYUNU İHMAL ETTİLER

Başak Şengül’ün seçim tahmini başarısına ilişkin yönelttiği soruyu yanıtlayan Bayrakçı, yurt dışı ve kırsal kesimdeki oyların önemli olduğunu kaydederek “İki seçimi de milimetrik olarak küçük bir sapmayla tahmin ettik. Benim gençliğimde Türkiye’nin kırsal nüfusu yüzde 40’ın üzerindeydi. Şu an Türkiye’nin yüzde 14’ü köyde yaşıyor. Diğer araştırmacılarımız muhtemelen bu kesimlerde anket uygulamadı. Halbuki bu yüzde 14’ün özelliği vardı. Burada Cumhurbaşkanının oyu yüzde 70’leri buluyordu. Yurt dışı oyları da ihmal ettiler. Onları sayamadılar. Gidip Münih’te, Berlin’de anket yapmadılar. Ben orada yaşayan vatandaşlarımıza telefon açtırdım. Benim milimetrik bulmanın başka bir yolu yoktu. Bu da yüzde 4’üne tekabül ediyordu. Yüzde 4 dediğiniz kitlenin içinde Cumhurbaşkanının oyu yüzde 60 civarıydı” diye konuştu.

EN SON 25 YAŞIMDA KİTAP YAZDIM

Üniversitede tarih bölümü okuduğunu ifade eden Bayrakçı, “Tarih profesörü olmak istiyordum. Orta Asya Türk Tarihi ve Selçuklu tarihini çok iyi incelemiş olan İbrahim Kafesoğlu benim hocamdı. İstanbul Üniversitesi’nin dekanıydı ve darbeyle birlikte sürgün edildi. Benim de tadım kaçtı o dönem. Böylece akademik kariyeri bıraktık ve işe güce daldık o sürede. Biraz babamla çalıştım ve sonra SONAR’ı kurduk. Ama tarihi hiçbir zaman bırakmadım. Severek tarihçi oldum. 5 tane kitabım var. En son kitabımı 25 yaşımda yazdım” dedi.

SAVAŞLAR ESKİSİ GİBİ OLMUYOR

Günümüz savaşlarını da değerlendiren Bayrakçı, şunları kaydetti:

“Bin Ladin, ABD’nin iki tane meşhur gökdelenini yerle bir etti. 4-5 bin ABD’li öldü. O sırada ABD rezil oldu diye izledik olayı. Arap ve İslam düşmanlığı dünyada var. Sonra ABD bütün Irak’ı işgal etti. Bütün dengeleri değiştirdi. Afganistan’a girdi ve bütün Afganistan’ı işgal etti. Ortadoğu’da ve Afrika’da birçok İslam ülkesinde istediği her şeyi yaptı. Bu devrin savaşları eskisi gibi bir tarafın ezip geçtiği savaşlar olmuyor. Rusya 30 sene önce olsa Ukrayna’yı ezip geçerdi. Şimdi kafa kafaya savaş oluyor. Çünkü teknolojiler eşitlendi” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir