GENÇLERİN RADYOSU ”RADYO SİTARE” YAYIN HAYATINA BAŞLADI!

Radyo Esenler çatısı altında çalışmalarını sürdüren “Okulumda Radyo Var” projesi, Esenler’de bulunan okullara radyo istasyonu kuruyor. Bu radyoların ilki, “Radyo Sitare” adıyla bugün Esenler Güzide Özdilek Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yayın hayatına merhaba dedi. Açılışta ünlü radyo programcıları, öğrencilerle birlikte ilk canlı yayını gerçekleştirdi.

Esenler Belediyesi yayın organı Radyo Esenler bünyesinde kurulan “Okulumda Radyo Var” projesi, Esenler’deki liselerde eğitim gören gençleri radyonun renkli dünyasıyla tanıştırıyor. Gençlere radyo programcılığının inceliklerini öğretmek ve yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje ile en eski iletişim araçlarından biri olan radyoya dair bilinmeyenlere ışık tutuluyor. Uzman eğitimci kadrosu ve usta radyoculardan eğitimler alan gençler, proje ile radyo programcılığına dair mesleki yetkinlikle donatılıyor. Okullarında kurulan radyo istasyonu ile yayıncılığın püf noktaları, mikser kullanımı ve diksiyon eğitimi de alan gençler, radyo isimlerine oy birliğiyle karar veriyor. “Okulumda Radyo Var” projesi kapsamında ilk radyo istasyonu, Esenler Güzide Özdilek Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde kuruldu. Okul bünyesinde kurulan ilk radyo olarak yayın hayatına başlayan “Radyo Sitare” düzenlenen açılış töreninin ardından dinleyicileriyle buluştu. “Radyo Senin Mikrofon Senin” sloganıyla gençlerin sesi olacak radyoda ilk canlı yayın, herkesin yakından tanıdığı 25 radyo programcısının katılımıyla gerçekleşti.

TÜM OKULLARDA YAYMAK İSTİYORUZ

Açılışta konuşan Esenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı, “Ben bir radyo kuşağı mensubuyum. Ömrümüz radyo dinleyerek geçti. Bizim zamanımızda televizyona görüntülü radyo diyorlardı. Bizim dijital platformlarımız çok aktif. Radyomuz da çok aktif. Bunu okullarda yaymak istiyoruz. Siz değerli radyo programcılarını her zaman yanımızda hissediyoruz. Katkılarınızın artarak devam etmesini diliyoruz” dedi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, “2020 yılında start verdiğimiz projenin açılışını bugün gerçekleştirebildik. Bizi yalnız bırakmayan herkese tekrar teşekkür ediyorum. Buradaki radyomuzla beraber şu an üç okulda radyomuz hazır. Bu proje yıl içerisinde uygun olan okullarımızda devam edecek. Çocuklarımız için özgüven ve hayata başlama noktasında bu çalışmanın bir basamak olmasını istiyoruz. Yapabilecekleri şeyleri görsünler istiyoruz” şeklinde konuştu.

ÇEKİRDEKTEN YETİŞİYORLAR

Radyo Trafik’ten Cenk Sarıkaya, bu projeyle sektöre yeni isimler kazandırılacağını kaydederek “Gençler üniversitede bu bölümleri seçebiliyorlar ama bu tür projelerle daha öncesinden çekirdekten yetişme imkânı buluyorlar. Esenler Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan proje için sayın başkana bu anlamda çok teşekkür ediyoruz. Burada aslında sadece radyo programcısı yetişmeyecek. Aynı zamanda reklamcılar, haber spikerleri, metin yazarları yetişecek. Yani birçok kol bu projeyle birlikte hayata geçmiş oluyor. Lise itibariyle gençler istedikleri mesleği yakından görme fırsatı buluyorlar. Son zamanlarda özellikle medya sektöründe yeni insanlar yetişmiyordu. Esenler Belediyesi’nin bu projesiyle artık yeni isimler yetiştirilmesinin önü de açılmış olacak” ifadelerini kullandı.

GERÇEKLERİ KONUŞAN İNSANLARIZ

Yaklaşık 30 yıldır radyo programcılığı yapan Süper FM’den Cem Arslan, “ Birçok atölye çalışmasıyla radyocu yetiştirmiş birisi olarak çok mutlu oldum. Radyocular toplumun önemli insanlarıdır. Çünkü biz doğruyu ya da yanlışları değil, gerçekleri konuşan insanlarız. Bugün siyasi ya da sivil toplum kuruluşlarından herkes her şeyi söyler ama bir radyo programcısı çıkar gözlemini yapar. Kendi yayıncılık kabiliyetiyle onlara ayrı bir boyut getirir. Sokakta yaşayan insanların derdini gündeme getirir. Radyo programlarında bazen ilkokul yıllarında duyduğunuz bir konunun muhabbeti açılıyor. Onun için radyocu iseniz, ne kadar küçük yaşta bu işe girerseniz o kadar iyi. Radyocu olduğunuzda tüm hayatınız boyunca olanları anlatıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLERE FARKLI BİR KAPI ARALANIYOR

“Okulumda Radyo Var” projesinin koordinatör öğretmeni Sümeyra Duran ise “Bu projenin okulumuz için çok verimli olacağını düşünüyorum. Bu radyo eğitimleri ve okulda böyle bir uygulama alanının açılması, öğrencilerin ‘Acaba bu alana ben ilgi duyuyor muyum?’ düşüncesini de destekler nitelikte oluyor. Böylelikle öğrencilere farklı bir kapı da aralanmış oluyor. Öğrencilerimiz ilk olarak teorik bir eğitimden geçiyorlar. Şimdi de bir radyo odasıyla tanışmaları onları daha da heveslendirdi. İşin de ciddiyetine vardılar ve şu an çok heyecanlılar. Bu alanda ilerlemek isteyen öğrencilerimiz bile var şimdiden. Biz eğitimciler olarak Esenler Belediyesi’ne bu imkânı sağladıkları için teşekkür ediyoruz” dedi.

KENDİMİ DAHA İYİ İFADE EDİYORUM

“Okulumda Radyo Var” projesi kapsamında eğitim alan 12. sınıf öğrencisi Rumeysa Yavuz ise şu ifadeleri kullandı:

“Öğretmenlerimiz böyle bir projeden bahsettiklerinde merak edip dâhil olmak istedik. Sitare, Farsça kökenli bir kelime. Anlamı yıldız demek. Kader, talih gibi anlamlara da geliyor. Bizler de bu ülkenin yıldızları olduğumuzu düşünüyoruz. Radyo Sitare’ye başlarken aldığımız teorik eğitimler sayesinde kendimi daha iyi ifade edilmeyi öğrendim. Bu süreçle birlikte kendimi ifade edebilme noktasında geliştiğimi fark ettim. Radyoda mikser kullanımını ben yapıyorum. Reji kısmında olmak benim için daha keyifli olduğu için bu alanda kendimi geliştirmek istedim. Bizler de alt dönem öğrencilerine öğrendiklerimizi öğreterek devamlılığa katkı da bulunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir