GAZZE’DE GÖREV YAPAN GAZETECİLER ESENLER’DE BİR ARAYA GELDİ

İsrail’in Gazze’de uyguladığı katliamların en canlı tanığı gazeteciler, Esenler Belediyesi’nin düzenlediği “Medyanın Gazze İmtihanı” adlı panelde bir araya geldi. Panelde işgalin dünya medyasındaki yankıları ele alındı.

Esenler Belediyesi ve İletişim Platformu ortaklığında “Medyanın Gazze İmtihanı” adlı panel düzenlendi. Gazze’de yaşanan katliamların ele alındığı panel, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Panele, sahada görev yapan gazeteciler; Mücahit Topçu, Neslihan Önder, Ali Artmaz ve yönetmen- aktivist Tülay Gökçimen konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise yapımcı- yazar Ümit Sönmez üstlendi. Panel kapsamında ayrıca kültür merkezlerinin koltuklarına Filistin’de hayatını kaybeden gazetecilerin isimleri yazıldı.

BÖLGEDE HABER YAPMAK ÇOK GÜÇTÜ

7 Ekim’de başlayan süreci dünyadaki tüm gazetecilerin imtihanı olarak değerlendiren gazeteci Neslihan Önder, “Bugün de ‘Medyanın Gazze İmtihanı’ diye panelimiz var. Daha önce bölgeye gidip orada işgalin getirdiği zulmü, işkenceleri kendi gözleri ile gören insanlar vardı. Onların haricinde Türk medyasından çok sayıda gazeteci adeta bölgeye akın etti. Hatta İsrail’in kendi açıkladığı rakamlara göre 80’in üzerinde Türk gazeteci bölgeye gitti. Tabi bu süreçte İsrail askerleri ve Yahudi işgalciler tarafından sık sık tacizlere maruz kaldık. Bölgede haber yapmak bizim için oldukça güçtü, çünkü her anlamda ırkçı yönetim biçimini benimseyen bir devlet anlayışı ile karşı karşıyaydık. Burada Gazze’de yaşanan zulmü, acıları, soykırımı insanlara aktarmaya çalıştık. İsrail’in Filistinlilere zulmü 7 Ekim’de başlamadı. 75 yıldır devam eden bir süreç ve biz de bunu işgal altındaki Kudüs’te, Batı Şeria’daki tanıklardan yola çıkarak haberlerimize yansıtmaya çalıştık” dedi.

BU BİR İNSALIK MESELESİ

Düzenlenen panel hakkında konuşan yönetmen-aktivist Tülay Gökçimen ise, “Bugün 7 Aralık ve işgal 2 aydır devam ediyor.  Türkiye bazında ben bu enerjiyi yüksek buldum. Bir buçuk aya kadar haberlerimizin ilk kısmında Gazze haberleri ile karşılaştık. Yüze yakın gazeteci şehit edilmiş. 16 binden fazla insan katledilmiş. Bugün bile yüzlerce insan şehit oldu. Bu bir insanlık meselesi. Şu anda bir gazetecinin daha önemli bir gündemi olmamalıdır. Gündemi Kudüs olmayan, Gazze olmayan insanlar hala bilmiyor. Bilgilendirme amaçlı, İsrail’in yaptıklarına karşı bu nefreti diri tutmak için pek çok program yapılmalı. İnsanlar bir araya gelmeli. Netanyahu başından beri bu işin uzun süreceğini söylüyor. Bunun sebebi insanlara ölümleri alıştırmak” ifadelerini kullandı.

İSRAİL HER ŞEYİN HIRSIZI

Mücahit Topçu, Gazze’de her gün gazetecilerin katledildiğini söyleyerek “Savaşın 62. günü ve neredeyse her gün gazeteci ölüyor. Normalde gazeteciler, çocuklar, kadınlar hedef alınmaz. Okullar, hastaneler vurulmaz. Yapılmaz denen ne varsa bile isteye her şey yapılıyor. Gözümüzün içine baka baka sivilleri katlediyorlar. Bu kadar sert ve bu kadar umarsızca saldırmalarının hiçbir açıklaması yok. Gazze’de 17 bin insan hayatını kaybetti. Örneğin biri ölüyor ve bu sadece birinin ölümü değil. Onun bir ailesi, dostları ve sevdikleri var. İsrail her şeyin hırsızı. O bir kişiyi öldürerek birinin arkadaşını, birinin kardeşini, birinin torununu çalıyor. Böyle bir şey dünya tarihinde görülmedi. 2016 yılında Suriye- Halep’teydim. Halep’ten daha kötü bir şey göremem diye düşünmüştüm ama zaman ilerledikçe daha da kötüsünü gördük” şeklinde konuştu.

İSRAİL İŞGAL ALTINDAYMIŞ GİBİ YAYINLAR YAPIYORLAR

Gazeteci Ali Artmaz ise ABD’de çok sayıda İsraillinin yaşadığını söyleyerek şunları kaydetti:

“ABD, İsrail dışında en fazla Yahudinin yaşadığı yer. ABD’de 6 milyon Yahudi yaşıyor. 8 milyonluk New York’ta 1 milyon Yahudi yaşıyor. Ayrıca nüfus sıradan ve fakir bir nüfus değil. Bugün protesto ettiğimiz ve boykot uyguladığımız şirketlerin kurucusu 1900’lü yıllarda oraya yerleşmişler. Hollywood’ın yüzde 90’ı Yahudilerin. NBC, CNN de Hollywood’dan para kazanan medya kuruluşları. ABD medyası ve ekonomisine yön veren büyük bir oranda Yahudilerdir. ABD’de İsrail için yardım yayınları yapıldı. Muhabirler de ağlamaklı bir şekilde ‘İsrailli sivillerin sizlere ihtiyacı var. Hamas’ın tehdidi altındalar’ şeklinde haberler yaptılar. Örneğin ‘Hamas’ın bu saldırılarını çocuklarına nasıl anlatmalısınız?’ şeklinde bir psikolog yayın yapıyordu. Öyle bir yayın yapılıyor ki sanki İsrail’in karşısında çok güçlü bir ordu var ve İsrail’i işgal etmişler gibi gösteriyorlar. Bu havayı oluşturarak kamuoyundan destek almak istiyorlar. Ayrıca kongreden yardım bekliyorlar. ABD’de 600’ün üzerinde yürüyüş ve gösteri yapıldı. Bu açıdan bakıldığında toplumun belli bir kesiminde Gazze’de yaşanan olaylara bir tepki var” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir