SEYAHATNAME ESENLER’DE KONUŞULDU

Esenler Belediyesi tarafından Evliya Çelebi Kültür Sanat sezonuna özel olarak gerçekleştirilen Seyahatname Okumaları, Prof. Dr. Musa Duman’ın anlatımıyla meraklılarıyla buluştu. Ayasofya Medresesi’nin mistik atmosferinde gerçekleşen programda Çelebi’nin ölümsüz eseri Seyahatname her yönüyle ele alındı.

Esenler Belediyesi’nin Evliya Çelebi Kültür Sanat Sezonu’na özel olarak hayata geçirdiği Seyahatname Okumaları, son dersini gerçekleştirdi. Prof. Dr. Musa Duman’ın anlatımıyla Ayasofya Medresesi’nde gerçekleşen programda, Seyyah-ı Âlem Evliya Çelebi’nin örneğine rastlanmayan eseri Seyahatname, sezon boyunca tüm yönleriyle ele alındı. Prof. Dr. Duman, Evliya Çelebi’nin yeli ve milli bir şahsiyet olduğunu ifade ederek Seyahatname’nin çok yönlü bir kültür hazinesi olduğuna dikkat çekti.

DİNLEYİCİLERİMİZ ÇOK İLGİLİYDİ

Programın Ayasofya Medresesi’nde yapılmasının son derece anlamlı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Duman, “Programın Ayasofya Medresesi’nde yapılmasının ayrı bir güzelliği oldu. Ayasofya, fetihten sonra İstanbul’un merkezi olarak kabul edildi. Seyahatname, Evliya’nın Kadir Gecesi’nde Ayasofya’da 4. Murat ile tanıştırılması, Enderun’a dahil edilmesi, Evliya’nın özel hayatı ve daha pek çok konu hakkında bilgi içeriyor. Dolayısıyla programın bizzat Ayasofya’da yapılması ayrı bir anlam kattı. Birkaç programdan sonra dinleyicilerimiz sabitleşti. Dinleyicilerimiz derslere son derece ilgililerdi. Derste sorular sorarak üst düzey bir alaka gösterdiler. Program tamamlandığından da kendi duygu ve düşüncelerini ifade ettiler. Programı çok faydalı bulduklarını söylediler. Seyahatname’yi her ay bir başlık altında örneklerle anlatmaya çalıştım. Faydalı bir program oldu” şeklinde konuştu.

PEK ÇOK MİLLET İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAK

Prof. Duman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Evliya Çelebi dünya çapında bir seyyah. Dünyada pek çok millet için önemli bir kaynak. 50 yılı aşkın bir süre Osmanlı coğrafyasını gezerek görerek tanıyarak bir kısmına görev icabı giderek oralarla ilgili son derece ilginç ve faydalı bilgiler veriyor. Bunu özellikle Batılı meslektaşlarımız daha açık ifade ediyorlar ki bunun bir benzeri yok. Her şeyiyle yerel ve milli olan bir kişi Evliya Çelebi. O bakımdan her aydının, kültür tarihçisinin, kültür ile ilgili olan kişilerin Evliya Çelebi’den alacağı pek çok bilgi var. Evliya Çelebi, tarihi dönemlerle ilgili çalışma yapacak kişilerin ilk başvurduğu kaynak durumundadır. Seyahatname, 10 ciltlik büyük ve hacimli bir eser. Dolayısıyla eserin kendi içindeki muhtevası kadar hikâyesi de kültür tarihi bakımından önemli. Çok yönlü bir kültür hazinesi. O yüzden ilgilenen de bırakamıyor. Bununla ilgili de merkez kurduk. Programı da belediyemizle ortaklaşa yapmış olduk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir