GÖKSU AÇIKLADI: ”İBB BATIYOR!”

AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Yıllık Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü toplantıda yaptığı konuşmada CHP’li İBB yönetiminin ihalelerde yaptığı usulsüzlükleri, borçlanma oranlarını ve israfları anlattı. Göksu, 2022 yılı sonu itibariyle İBB’nin toplam borcunun 98 milyara çıkacağını kaydederek, “Daha önce CHP daha önce İSKİ’den gitti, şimdi de İETT’den gidecek” dedi.

CHP’li İBB yönetiminin ihalelerde yapmış olduğu usulsüzleri teker teker incelediklerini söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, İmamoğlu’nun Denetim Komisyonu raporunu yargıya taşımasını beklediklerini dile getirdi. “CHP İSKİ’den gitti, bu sefer İETT’den gidecek” diyen Göksu şu ifadeleri kullandı:

“1 Temmuz 2019 ve 31 Mart 2022’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan ihale sayısı 15 bin 876. Acayip şeffaflar, bu ihalelerin yüzde 11’ini açık yapmışlar. Büyük başarı değil mi? Geriye kalan yüzde 89. 14 bin 53 ihale kapalı kapılar arkasında yapılmış. Karabatak, karabatağın da bir kısmı gitmiş. Bir yılda 21B’den yaptıkları ihale sayısı 3 milyar. Bunlar benim masa başında yazdığım şeyler değil, oturduk ‘KİT’ten teker teker tespitini yaptık. Asıl skandalı söylüyorum, 2021 yılı Denetim Komisyonu’nda 118 ihaleyi teker teker inceledik, 8 milyarlık ihalede yolsuzluk var. Türkiye genelinde 2021 yılında yapılan bütün ihalelerle yapılan ortalama kırım, yüzde 27. Büyükşehirde yüzde 1 ve 5 arasında. Sadece İETT’deki karabatak size tarihi vesika olarak yeter. Daha önce CHP İSKİ’den gitti, bu sefer İETT’den gidecek. Aleni bir şekilde görünüyor. Yapılan hesapla şu anda bir yıl içerisinde 8 milyarlık ihaledeki yolsuzluk rakamı yaklaşık 1 buçuk milyar TL. Kime gitti bu para, kime verdiniz, yandaşlarınıza nasıl verdiniz? Büyükşehir Belediye Başkanı, bu yolsuzluğa ortak değilsen, yüreğin yetiyorsa, bu Denetim Komisyonu raporunu yargıya taşımanı bekliyoruz.”

BORÇ İKİ KATINA ÇIKTI, İBB İLK KEZ EKSİ BAKİYE VERDİ!

İBB’nin hızla artan borçlanma oranını açıklayan Başkan Göksu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı borçlanmasının İSKİ ve İETT ile birlikte yılsonu itibariyle 98.752 milyara çıktığını söyledi. Yılsonu hesaplarda ilk defa İBB’nin eksi 4.5 milyar bakiye verdiğini aktaran Göksu şöyle konuştu:

“Büyükşehir Belediyesi 25 yılda 28 milyar borçlanmış. 3 yılda getirdiğiniz kesinleşmiş borç, 58 milyar TL. Daha vahimini söylüyorum, 2022 bittiğindeki tablo 98 milyara çıkıyor. Bu sistemi nasıl yöneteceksiniz? Devasa yatırımlar yapan, tıkır tıkır işleyen İSKİ gibi bir kurumu 3 yılda 5.2 milyar TL borca soktunuz. Sadece popülizm yapmak, siyaset yapmak ve kazanmak için bir kurumu maalesef batırıyorsunuz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı borçlanması İSKİ ve İETT ile birlikte yılsonu itibariyle 98.752 milyara çıkıyor. Yatırımlar ve yılsonu kasa parası aşağı gidiyor, yukarı doğru giden ne var? Borç. Maşallah, füze gibi. Borçlanmak ihanet ya, 27.6’dan şu andaki borç 58 milyara çıkmış. Yaklaşık iki katı, yatırım düşmüş. Yılsonu hesaplarda ilk defa İstanbul Büyükşehir Belediyesi eksi 4.5 milyar eksi bakiye vermiş, borç iki katına çıkmış. Bir taraftan borç çıkıyor, bir taraftan hasılat düşüyor yani öz kaynağın düşüyor nereye gidiyor bu paralar?”

İSKİ YALANINDA ANLAŞAMADILAR

İstanbulluların, CHP’nin İSKİ yalanında kime inanacağını artık şaşırdığını dile getiren Göksu, “İSKİ yalanında da bir türlü anlaşamıyorlar. Genel Müdür diyor ki, ‘ayda 500 milyon zarar ediyoruz’. Büyükşehir Belediye Başkanı 300 milyon zarar ediyoruz diyor. Peki İSKİ’nin kara kaplı kitabı ne dedi? Ayda 53 milyon. Hangisi doğru? CHP de, ‘Allah’ın suyunu parayla mı satacaksın?’ diyordu. Hanginize inanıp da bu zammı vereceğiz?”

YATIRIMLAR DÜŞTÜ, İBB GERİYE GİDİYOR!

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yatırımın bütçe içindeki payının yüzde 57’den yüzde 34’e düştüğünü açıklayan AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2021 yılında tarihinde ilk defa eksi 4,5 milyar zarar göstermiş. Bayır aşağı gidiyor. Ondan sonra çıkmış burada diyor ki ‘dünyaya model oluyoruz’. Dünya seni model alırsa hapı yuttu. Elimdeki kitap, ‘Büyükşehir yatırımları güçleniyor’ diyor. Yatırımların yıllara göre bütçe içindeki payına bakalım. 2016’da 53, 2017’de 57, 2018’de 57, 2019’da 40, 2020’de 30, 2021’de bütçesindeki payı 34. Nasıl güçleniyorsa? Bütün faaliyet raporlarında tünel yapacakları yazıyordu. 2021’de bunların hepsini kaldırmışlar, komple iptal etmişler. 202 milyon harcanan Levazım Tüneli’ni ve taahhütleri iptal etmişler” dedi.

ÖZEL KALEM’E 89 LÜKS ARAÇ, BİR YEMEĞE 603 BİN TL!

‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi dehşet bir israf denizinin içinde’ ifadeleriyle İBB’de yaşanan durumu özetleyen Göksu, “Bir yemek faturası 603 bin TL. Bir dans gösterisi 400 bin TL. Hani 643 makama 1700 araç vardı ya, şimdi inceledik bütün araç sayılarında yüzde 150, yüzde 250 sayı artmış. Yetmemiş, Özel Kalem’e 89 tane lüks araç tahsis edilmiş. Bu 89 tane lüks aracı kime tahsis ettiniz? 234 tane kimin kullandığını bile söylemekten korktuğunuz araç… Bunlar nerede? Biz bunları yakında açıklayacağız merak etmeyin. Sadece bir iş kalemindeki israfı söylüyorum; 11 milyon 868 bin uçak bileti, 4 milyon 500 bin danışmanlık, 3 milyon 474 bin konaklama hizmeti, 1 milyon 200 bin yemek, 2 milyon 500 bin kokteyl. Halkçı ya bunlar” ifadelerini kullandı.

11x
12x
13x
14x
15x

Etiketler:esenler belediyesiibbmehmet tevfik göksu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir