DÜŞÜNCE EKSENİ’NİN KONUĞU ZAFER ŞAHİN OLDU

Esenler Belediyesi tarafından Ali Kuşçu Kültür Sanat Sezonu kapsamında düzenlenen “Düşünce Ekseni”, önemli isimleri ağırlamaya devam ediyor.

Gündeme dair son gelişmelerin ele alındığı “Düşünce Ekseni” programının konuğu gazeteci Zafer Şahin oldu. Gazze’de 45 gündür süren katliamın konu edildiği programda Şahin, ABD ve İsrail koalisyonunda planlanan yeni dünya düzeninde Türkiye’nin önemine dikkat çekerek “Mesele sadece Gazze değil” dedi.

Esenler Belediyesi tarafından Ali Kuşçu Kültür Sanat Sezonu kapsamında düzenlenen “Düşünce Ekseni”, önemli isimleri ağırlamaya devam ediyor. Başak Şengül’ün moderatörlüğünde her ay gerçekleşen programın bu ayki konuğu Milliyet Gazetesi köşe yazarı gazeteci Zafer Şahin oldu. Haftalardır tüm dünyanın gündeminde olan Gazze’ye ve masum insanlara yönelik saldırıların konu edildiği programda Şahin, kurulacak yeni dünya düzeninde Türkiye’nin stratejik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekerek yaşananların sadece Gazze meselesi olmadığına dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Şahin, program sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

KÜRESEL BİR BİLEK GÜREŞİ

Dünyada gerçekleşen olayların birbirinin benzeri olduğuna dikkat çeken Şahin, “Gazze meselesiyle ilgili televizyonlarda, gazetelerde, medyada herkes her şeyi söyledi. Dünya şu anda 31 Ağustos 1939 tarihinde. Bu tarihten bir gün sonra Hitler Polonya’ya saldırmıştı. Ardından dünyayı alt üst eden 2. Dünya Savaşı başladı. Biz şu an bu tarihteyiz. Baktığımızda süreç neredeyse 90 yıl önceki gibi. O dönemde yaşanan birçok krize bu dönemde de rastlıyoruz. Bir şekilde belirli dönemlerde dünyanın ayarlarıyla oynanıyor. Ekonomideki sıkışmalardan sonra bu eleştirdiğimiz sistem için; kapitalizm, küresel sistem, paylaşım savaşı, adına ne derseniz deyin savaşlarla hal yoluna konmuştur. Şu anda da inanın Gazze bir laboratuvar. Tam olarak bir yüzyıl önce olduğu gibi mesele yine Orta Doğu’nun enerji kaynakları. Yine bir paylaşım savaşı ve bu savaşta küresel boyutta bir bilek güreşi söz konusu. Buradaki amaç ise, her üç dört nesilde bir olan yeni dünya düzeni kurmak” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN KONUMU ÇOK KRİTİK

Türkiye’nin kurulacak yeni dünya düzeninde önemli bir konumda olduğuna vurgu yapan Şahin, “Asıl amaçları Gazze’de kurulacak olan limanda FSRU tesisi ile doğalgazı sıvılaştırıp gemilere yükleyip Avrupa’ya götürmek. Sadece Gazze açıklarındaki değil bölgede İsrail ve Mısır’ın da bulduğu açıklar mevcut. Yani orada bir servet var. ABD bu planı hayata geçirirse bir taşla iki kuş vurmuş olacak. Çünkü kuzeyde Ruslarla savaşıyor. Rusların can damarı olan Avrupa’ya sattıkları doğalgaz önemini giderek yitirecek ve Rusya’yı ekonomik anlamda sıkıştıracak. Gazın doğal olarak coğrafi avantajla üzerinden geçeceği ülke olan Türkiye de tasfiye edilmiş olacak. Meselenin sadece Gazze olmadığı açıkça görülüyor” dedi.

MOTİVASYONLARI VADEDİLMİŞ TOPRAKLAR

İsrail’i motive eden vadedilmiş topraklar mesele ile ilgili de konuşan Şahin sözlerine şöyle devam etti:

“ABD bölgede gerçekleştirmek istediği hedefleri için İsrail’i adeta bir koçbaşı gibi kullanmasının yanı sıra İsrail’in de kendi iç kamuoyunda motivasyonunu sağlayan kendi meseleleri var elbette. Önümüzdeki yüzyılda dünyaya kim yön verecek asıl mesele bu. Dünya ticaretinin yüzde doksanı günümüzde hala denizler üzerinden ilerliyor. Dünya ticaretine yön vermek pek çok çıkar grubunun istediği bir mesele. Bu nedenle çoğu sorunun temel sebebi budur. İsrail’in bu önemli mücadelede kendi kamuoyunu ikna ve motive etmek için çeşitli sebeplere de elbette ihtiyacı var. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir