”ÂHENG-İ RÛHANÎ SERGİSİ” ESENLER’DE AÇILDI

Esenler Belediyesi, kadife üzerine resmedilen Osmanlı padişahları, Anadolu komutanları, çeşitli bitki ve hayvan manzaralarının yer aldığı yağlı boya tabloları ile Esma-ül Hüsna, ayet ve hadislerin bulunduğu hat tablolarından oluşan ‘Âheng-i Rûhanî Resim ve Hat Sergisi’ni düzenlenen açılış töreniyle sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, 21 Şubat’a kadar ziyaret edilebilecek.

Esenler Belediyesi, ruhun hoşuna giden ahenk anlamına gelen ‘Âheng-i Rûhanî’ Resim ve Hat Sergisi’ni meraklılarıyla buluşturdu. 54 eserin yer aldığı ve küratörlüğünü Mehmet Tarakçı’nın üstlendiği serginin açılışı, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Açılış törenine Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı, Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, ESEV Genel Sanat Yönetmeni Abdülbaki Kömür, sergi küratörü hattat Mehmet Tarakçı, hattat Ali Hüsrevoğlu, hattat Şaban Keskin ve çok sayıda sanatsever katıldı. Programda İranlı ressam Alan Kouchakpour’un Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’yu kadife üzerine yağlı boya ile çalıştığı portresi, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı’ya takdim edildi.

İNSANIN ASIL İŞİ ŞAHİTLİK ETMEKTİR

Programın açılışında konuşan Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV) Genel Sanat Yönetmeni Abdülbaki Kömür, “İnsanın asıl işi şahitliktir. Şahitlik için dünyadayız. Neye şahitlik edeceğiz? Elbette ki Yaradan’ın varlığına, birliğine, egemenliğine, gücüne, kudretine şahitlik edeceğiz. Şahitlik bazen kelamla olur, bazen selamla olur, bazen Rabbimizin kişiye verdiği kabiliyetleri sergilemesiyle olur. Çünkü hiçbir ressam Allah’ın yaratmış olduğu manzaranın aynısını yapamaz. Çünkü O’nun yarattığında can vardır, kan vardır. Sanatçı onu taklitle ‘Rabbim sen ne güzel yaratmışsın. Bana verdiğin bu kabiliyetle sana şahitlik ediyorum’der” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL HAT SANATININ BAŞKENTİDİR

Serginin küratörü Mehmet Tarakçı, “Türkiye’nin en büyük hattatlarından, hat sanatı deyince aklıma gelen ilk şahsiyet Ali Hüsrevoğlu hocamı karma sergimizde sizlerle buluşturmaktan onur duyuyorum. Kendilerine teşekkür ediyorum. Keyifle izleyeceğiniz bir sergi hazırladık. Rabbim devamını ihsan etsin” şeklinde konuştu.  Hattat Ali Hüsrevoğlu ise “Hat sanatı Cenab-ı Hakk’ın ezelden bugüne Müslüman Türklere özel bir ikramıdır. İstanbul bu sanatın başkentidir. Kur’an-ı Kerim Hicaz’da indi, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı. Bu eksik söyleniyor; İstanbul’da hem okundu hem yazıldı. Bugün de dünyanın en büyük ve en meşhur hattatları İstanbul’dan çıkmaya devam ediyor. Allah koyu bir kış mevsiminden sonra yeryüzünü nasıl tekrar ihya ediyorsa hat sanatını da o şekilde ihya etmiş vaziyette. Şu an pek çok güzellikle karşı karşıya bulunuyorsunuz. Bu güzelliklere zemin hazırlayan başkanımıza teşekkür ediyorum. Rahatsızlığına rağmen hiçbir fedakârlıktan çekinmeden bu sergiyi buraya taşıyan ve sizlerin hizmetine sunan Mehmet Tarakçı’yı takdir ve tebrik ediyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir