ESENLER BELEDİYESİ’NDEN DİKKAT ÇEKEN SEMPOZYUM!

Esenler Belediyesi “İslam Barışından Siyonist İşgale: Filistin, Gazze ve Kudüs Uluslararası Sempozyumu”na ev sahipliği yaptı. Rami Kütüphanesi’nde gerçekleşen sempozyumda Filistin ve Kudüs meselesi, 6 farklı oturumda ele alındı. Sempozyum özel oturumuna ise İstanbul Valisi Davut Gül, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, akademisyenler ve davetliler katıldı.

İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve bölgede yaşananlar “İslam Barışından Siyonist İşgale: Filistin, Gazze ve Kudüs Uluslararası Sempozyumu”nda masaya yatırıldı. Esenler Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyum Rami Kütüphanesi’nde düzenlendi. Programa İstanbul Valisi Davut Gül, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Filistin şiirinin en büyük temsilcilerinden İbrahim Nasrallah, akademisyenler ve davetliler katıldı. Prof. Dr. Cengiz Tomar’ın akademik destekleriyle düzenlenen sempozyumda, Filistin ve Kudüs konusu 6 farklı oturumda, alanında uzman 23 ismin katılımlarıyla gerçekleşti. Sempozyumda, “Semavi Dinlerde Filistin ve Kudüs”, “Orta Çağ İslam Tarihinde Filistin ve Kudüs”, “Osmanlı Tarihinde Filistin ve Kudüs”, “Siyonist İşgal Altında Filistin ve Kudüs”, “Edebiyat, Sanat ve Mimaride Filistin ve Kudüs”, “Nehirden Denize Özgür Filistin” başlıklarında oturumlar gerçekleşti.

KUŞLARIN FİLLERİ YENECEĞİNE İNANAN BİR NESİLİZ

İstanbul Valisi Davut Gül, yaptığı konuşmada söz alarak “Öncelikle bu programı düzenleyen Esenler Belediyemize, IRCICA’ya, ev sahipliğinden dolayı Rami Kütüphanesi’ne ve “İnsanlık İçin Ses Ver” oluşumuna teşekkür ediyorum. Aslında kelimelerin kifayetsiz kaldığı dönemleri yaşıyoruz. Konuşulmayan bir şey kalmadı. Anlatılmayan bir şey kalmadı ama ümidimiz var. Bizler kuşların filleri yeneceğine inanan bir nesiliz. Böyle bir inanca sahibiz. Dolayısıyla buna inandığımız için karamsar olmamızı gerektirecek bir şey yok. Evet acı çekiyoruz, ever zulüm altındayız ama günün sonunda kuşların galip geleceğine inanıyoruz. İnancı ne olursa olsun hiçbir ülkede İsrail’e destek yürüyüşleri göremezsiniz. Bu bile kimin haklı olduğunu gösteriyor. İnsanlığın vicdanında nasıl bir yer edindiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

BİN YIL SONRA BİLE ANLATILACAK BİR VAHŞET

İsrail’in Filistin’e yaptığı zulme değinen İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, “Dün günlerce yol alması gereken bir uğraşı için bugün saniyelerce iletişim kurabilecek bir ortam var. Bu vahşetaylar, haftalar, saatler sonra haberdar olduğumuz bir vahşet değil. Bu vahşet saniyesi saniyesine, ekranlarda canlı yayınla izlediğimiz bir vahşet. Bütün bunları bir araya getirdiğimiz zaman insanlığın bu kadar geniş boyutu, ayrıntılarıyla vakıf olduğu ve özellikle lider kadrosunun sessiz bile değil teşvikkâr olduğunu görüyoruz. Bu vahşet insanlık tarihinde bin yıl sonra bile kalın harflerle tesis edilerek anlatılacak” şeklinde konuştu.

BİZ HER ZAMAN TARİH YAZDIK

Programda konuşan Filistinli şair İbrahim Nasrallah ise “Filistinliler halk olsaydı edebiyatı olurdu’ diyorlar. Böyle bir şey yok, bu bir yalandır. Filistin edebiyatı çok güçlüdür. Filistin sineması ve Filistinli edebiyatçılar hakkında uzun uzun konuşabiliriz. Filistin otoritesinin ve Körfez ülkelerinin aptallığı bize vurulan en büyük darbelerden biri oldu. Filistinliler gerçekten tüm dünya bitti derken yeniden doğuyor. Vurulduğumuz her zaman daha güçlü ayağa kalktık. Gazze’deki olaya bakar mısınız? Halklar her zaman daha güçlüdür. Biz her zaman tarih yazdık. Tarih yazanlar her zaman kazananlardır. Buna inanıyorduk. Bunu artık değiştiriyoruz. Filistin edebiyatına bakıp bununla övünç duymamız lazım. Filistinliler bunu yenildikleri için yazmadılar. Yendikleri için yazdılar. Hayatta kalışları bir yenmişliktir. Ben gelecek nesillere büyük bir güvenle bakıyorum. Her gelen neslimiz daha güçlü geliyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Filistin’le ilgili 15 kitap yazdım. Bu kitaplar 250 yıllık tarihi anlatan kitaplar. Dünyanın her yerinden işgalciler medeniyet getirdiklerini söylüyorlar. Yaptıkları ilk şey yazarları öldürmek oluyor. 43 şair sanatçı ve edebiyatçı ile 100 gazeteciyi öldürdüler. Medeniyet getirdiklerini söyleyen bu işgalcilerin ilk işi işgal ettikleri yerlerin kültürünü yok etmek oluyor.”

Programda Nasrallah’ın  “Şehitlere Ninni” şiiri ise Prof. Dr. Cengiz Tomar okudu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir