MEMLEKETİMDE RAMAZAN MARDİN’İ AĞIRLADI

Ramazan ayı boyunca Sivil Toplum Kanalı’nda izleyiciyle buluşan “Memleketimde Ramazan” programı her gün farklı bir şehri evlerimize konuk ediyor. Memleketimde Ramazan, bu kez Mezopotamya’nın incisi Mardin’i ağırladı.

Anadolu’nun farklı bölgelerindeki farklı kültürleri ekranlara taşıyan Memleketimde Ramazan, bu kez Mardin’i ağırladı. Mehmet Kaya’nın sunumuyla ekranlara gelen programda Mardin’in kültürü ve tarihi ele alınarak sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları çalışmalara değinildi. Programa, Esenler Mardin İl Kültür Dayanışma Derneği başkanı Hüseyin Güneç, Esenler Mardin İl Kültür Dayanışma Derneği Başkanvekili Riyad Güneç ve yine bir Mardinli olan Halil Özer katıldı.

YARDIMLAŞMAYI SEVEN BİR KÜLTÜRÜMÜZ VAR

Programda kendini tanıtan Hüseyin Güneç “Esenler Mardin İl Kültür Dayanışma dernek başkanıyım. Ben de yaklaşık 25 yıldır Esenler’de ikamet ediyorum. Aynı zamanda memleketimi çok seviyorum. Onu anlata anlata bitiremem.  Midyat merkezliyim” diyerek derneğin kuruluş hikâyesini şöyle aktardı:

“Bir keresinde Ramazan ayında bir dernek programına katıldım ve o programda tüm illerin ismi sayıldı. Mardin söylenmeyince hemen bir dernek kurmalıyız diye düşündüm. Derneğimizi 7-8 ay önce kurduk. Çok büyük olmasak da hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Bizim yardımlaşmayı seven bir kültürümüz var. Eskiden biz aşiret olarak toplanıyorduk. Diğer köy derneklerimizle de istişare halindeyiz ve onlarla güçleniyoruz. Derneğimizin yüzde 60’ını gençler oluşturuyor. “

EN İYİ MİDYECİLER MARDİN’DEN ÇIKIYOR

Riyad Gönenç ise 95 yılından beri Esenler’de ikamet ettiğini belirterek “Annem ve kardeşlerimin bir kısmı hala Mardin’de yaşıyor. Kızıltepeliyim. Memleketimize de gidip geliyoruz. Memleketimizi asla boş bırakmıyoruz. Esenler’de de Mardinli esnaflarımız var. Mardinli hemşerilerimiz genellikle köyden geldikleri için küçük işlerde çalışıyorlar. Maddi durumları da zayıf. Maddi sıkıntılar ve bilgisizlik hep bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Mardinliler her kalemde varlar. İlla bir yerde olma gibi durumları yok. Mardin’de deniz yok ama Türkiye’nin en iyi midyecileri Mardin’den çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir