KARANTİNA GÜNLERİNDE GÖNÜLLÜ BULMAK ÇOK ZOR

Salgın öncesi azda olsa gönüllümüz vardı. Evrak takibi tamir işleri ve aklınıza gelebilecek çok hizmet. İşe ve farklı mesleklere göre değişir. Örneğin bazen Elektrik işleri oluyor o zaman usta bir arkadaş gerekiyor. Bazende evrak takibi temizlik alış veriş gibi uzmanlık gerektirmeyen hizmetler olabiliyor. Bazen bir görmeyeni hastaneye götürmek ve yatışı olacaksa bir kaç gün kalmak gibi gönüllü hizmetlere gereksinim duyuyoruz.

Bazende belediye hizmetlerinin zayıf olmasından kaynaklı hizmetler var. Örneğin bazı belediyeler evlere temizliğe geliyor. İzmir’de bu hizmet yok gönüllü bir ekip olduğunda yaşlı ve engellilere özelikle bu ve benzeri destekler gerekiyor.

Salgın dönemi sonrası etkinliklerde görev alacak gönüllüler işlerimizi kolaylaştırıyor. Örneğin baston dağıtıyoruz. O kalabalıkta bazen ikişer üçer alına biliniyor sonradan yaptığımız sayım dökümde bunu anladığımız için yapacak bir şey yok. Görmeyen bir vatandaş olarak hem kendiişlerimizihem de başkalarının işlerini yaparken farklı zorluklarımız olabiliyor.

SOSYAL MEDYA DESTEKÇİLERİ

Birde ben evdeyim dışarı çıkmıyorum gibi sizin yanınıza gelemem yâda farklı illerdeyiz İzmir’de olsaydık yardımcı olurduk diyenler var. Bende onlara hangi ilde olursanız olun sosyal medyada beğeni paylaşım ve yorumlarınızla bize destekolabilirsiniz. Biz belki beş bin kişiye ulaşırken sizlerin destekleriyleon binlerce insana ulaşırız.

NE FAYDASI OLACAK

Okula gitmeyen bir engelliyi okula yönlendireceğiz işe ihtiyacı varsa hangi donanımları edinmesi gerektiğini öğreterek sınavlara hazırlayabiliriz. Yasal haklarını bilmeyenlere bildiğimizi anlatır bilemediklerimizi de nereden öğrenmesi gerektiğini söyleriz. Engelsizlere de hayatın inişleri ve çıkışları olduğunu engellilerin mücadele güçlerinden faydalanarak hayatlarını yeniden gözden geçirerek ufak tefek zorluklarla karşılaştığımızda pes etmemeleri gerektiğini anlatırız.

Yolda bir görmeyenle karşılaştıklarında yardım isteyip istemediğini sorması gerektiğini izinsiz dokunursa görmeyeni rahatsız olabileceğini anlatırız. Toplumun engelli ve engelsizlerden oluştuğunu karar vericilerin kentleri tasarlarken politikalar oluştururken engellileri yok saymaması gerektiğini anlatırız sizleri ve yakınlarınızı Türkiye Beyazay Derneği İzmir şubesi çalışmalarının geniş kitlelere ulaşması için gönüllü olmaya davet ediyoruz.

Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir