”İSTANBUL TARİHİNİN EN BÜYÜK FAİZ YÜKÜ ALTINA GİRDİ”

İBB Meclisi’nde, bu dönemin son bütçe toplantısında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, İBB yönetiminin bütçe ve yönetim anlayışını eleştirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili M.Tevfik Göksu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son bütçe toplantısında 2024 yılı İBB bütçe tasarısı hakkında konuştu.

Bütçe performansını değerlendirirken, Ekrem İmamoğlu’nun seçim kampanyası sırasında söylediği ’Borçlanmak İstanbul’a ihanettir’’, ‘’İstanbul’un özkaynak bütçesini iki katına çıkaracağım’’ cümlelerini hatırlatan AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“İstanbul’un 2024 yılı bütçesi 213,5 milyar TL’dir.  Bütçenin gelir dağılımı ise; 141 milyar merkezi idareden gelenler, 35 milyar borçlanma, 37,5 İBB öz kaynak ve taksi plakası satışından geleceğini düşünülen 15 milyar TL. 2019 yılında 26.5 milyar TL olan İBB borcu, CHP’li İBB yönetimiyle beş yılın sonunda yaklaşık 9 kat artmış olacak. Belediyeyi nasıl bir borç batağına sapladığına birlikte görüyoruz. Biz bu borç batağını ortaya koyduğumuzda, CHP’li yönetim başka bir algının peşine düşüyor. Döviz bazında belediyenin borcu düşmüşmüş. Tam tersine %52 artmış. İBB yönetimin hesapsızca borçlanmasının ortaya çıkardığı sonuç ise İstanbul’un tarihinin en büyük faiz yükü altına girmesi olmuştur. AK Parti döneminde İBB bütçesinin %1,3’ü faize giderken, CHP’li İBB döneminde bütçeden faize giden oran %417 arttı. Sayın başkanın bir diğer büyük vaadine gelecek olursak orada da durum borçlanma meselesinden farklı değil. Bu yönetimin bütçelerinin özkaynak gerçekleşme oranları bizim döneme göre çok geride kalmıştır. Bütçedeki öz kaynak oranı ortalama % 28,5’dan ortalama % 11,77’e düştü. Bu iki veri bile siyaseten günübirlik vaatleri tercih ettiklerinin, yönetim açısından ise bir vizyona sahip olmadıklarının açık bir fotoğrafı olarak karşımızda durmaktadır.”

“BU BÜTÇELER İSTANBUL’UN GELECEĞİNİ TASARLAMAK İÇİN HARCANMADIYSA, NEYİN TASARIMI İÇİN HARCANMIŞTIR?” 

‘Her sene bütçe ödeneğine konulan ve yatırım programına alınan projeler yapılmadığına ve sürekli ertelendiğine göre, bu paralar nereye gidiyor?’ diyerek hesap soran Göksu, “Sayın başkan geldiği günden bugüne kadar yaklaşık olarak 640 Milyar TL konsolide bütçe kullanmıştır. Üstelik bu meblağ uyarlama yapılmamış halidir. İBB’ye merkezi bütçeden gelen bir aylık para Kadıköy’ün yıllık bütçesinin iki katından fazladır. 2023 senesinde merkezi bütçeden alınacak payın 78 Milyar 300 Milyon TL olması beklenirken, yaptığımız simülasyona göre sene sonunda alacağınız toplam miktar yaklaşık 92 Milyar TL civarında olacaktır.  Yani hükümetimizden beklediğinizden neredeyse 14 Milyar TL fazla bütçe alacaksınız. Diğer yandan, yatırım ve performans kitapçıklarına baktığımızda görmekteyiz ki 2020 senesinden beri pek çok yatırım hep bir sonraki yıla ertelenmiş. Dört senede bütçesi ayrıldığı halde yapılmayan yatırımların toplam tutarı 127 milyar 365 milyon 178 bin TL’dir. Bu paralar, İstanbul il başkan adayınızın ve diğer CHP’lilerin söylediği gibi CHP’nin ve Başkanın geleceğini tasarlamak için mi harcanmıştır?” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir