GÖKSU; İBB MECLİSİ’NDE BELGELERLE KONUŞTU, DEPREM GERÇEKLERİNİ ANLATTI

GÖKSU: AK PARTİ DEPREM TOPLANMA ALANINI YÜZDE 35 ARTTIRDI

İBB AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, AK Parti’nin İstanbul’da toplanma alanını yüzde 35 arttırdığını belirterek, “Biz toplanma alanlarını artırmak için ve barınma alanlarını oluşturmak için çalışırken, CHP grubu ‘Toplanma alanlarını imara açıyorlar’ diye bilerek yalan propaganda yapıyordu” dedi.

İBB AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, AK Parti’nin İBB yönetimindeyken, olası İstanbul depremine yönelik çalışmalarından biri olan ve sayılarını arttırdığı toplanma ve barınma alanlarının detaylarını anlattı. AK Parti’nin İstanbul’da toplanma alanını yüzde 35 arttırdığını belirten Göksu, şunları söyledi:

“Şu an için İstanbul’da toplam 5 bin 599 adet toplanma alanı bulunmaktadır. Kişi başına 1,29 metrekare olan toplanma alanı miktarı, AK Parti döneminde 3,36 metrekareye çıkarılmıştır. Standart ise 2,5 metrekaredir. Yani standardın yüzde 35 seviyesinde üstüne çıkarmıştır. Ayrıca, barınma alanları da AFAD tarafından tespit edilmiş ve tüm bilgiler sayısal hale getirilmiştir. 7,5 büyüklüğündeki deprem senaryosuna göre ortaya çıkması muhtemel barınma ihtiyacı olacak kişi sayısı 1 milyon 789 bin 383 olacakken,  AFAD tarafından 2 bin 266 noktada belirlenmiş olan barınma alanları ise 2 milyon 214 bin 783 kişinin ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Biz toplanma alanlarını artırmak için ve barınma alanlarını oluşturmak için çalışırken, CHP grubu ‘Toplanma alanlarını imara açıyorlar’ diye bilerek yalan propaganda yapıyordu.”

toplanma alanı 2
toplanma alanı

GÖKSU: AK PARTİ DEPREM İÇİN LAF DEĞİL İCRAAT YAPTI!

İBB AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun AK Parti’yi geçmişte depremle ilgili çalışma yapmamakla suçlamasına tepki gösterdi ve İBB yönetimindeki AK Parti’nin deprem çalışmalarını bir bir sıraladı. 

İBB AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, İBB Meclisi’nin Mart ayı oturumunda, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, AK Parti’nin İBB yönetimindeyken deprem konusunda hiçbir çalışma yapmadığı iddialarına karşılık verdi.

Göksu, İBB Başkanı İmamoğlu’nu yalancılıkla suçladı ve, “İstanbul bu kadar ciddi bir risk altındayken, İBB Başkanı iş yapmak yerine, sırf geçmişe çamur atmak için deprem konusunda ne diyor? Hem kendisi hem de çalıştırdığı ajans ne diyor? Daha önce hiçbir şey yapılmamış diyor. Bu kadar hayati bir konuda sadece ve sadece siyaset yapmak için nasıl yalan söyleyebiliyor?” diye sordu.

KAMU BİNALARININ YENİLENMESİ İÇİN 6 MİLYAR TL

Göksu, deprem konusunda hangi çalışmalar yapılabileceğini ve 15 büyük bilimsel, teorik ve saha çalışması dâhil AK Parti’nin yaptığı deprem icraatlarını şu sözlerle hatırlattı:

“AK Parti hükümetleri döneminde gerekli bütün mevzuat çalışmaları tamamlanmıştır. İBB 2019 senesinin başına kadar bu konuda ulusal ve uluslararası bilim kuruluşlarıyla birlikte yapılması gereken bütün çalışmaları eksiksiz bir şekilde tamamlamıştır. Biz bunları yapmışken İBB başkanı ne yapmış? Japonya’yı yeniden keşfetmiş edasıyla, tweet atmış. Bu tweette ne demiş? ‘Japon uzmanlarla çalışma yapacağız.’ Oysa bahsettiği Japon bilim insanları, İBB’nin bu çalışmalarında zaten yıllardan beri yer almaktadırlar. Hatta gördüğünüz gibi çalışmalardan birisi doğrudan JICA ile ortaklaşa yapılmıştır. AK Parti döneminde, hastaneler başta olmak üzere İstanbul’daki kamu kurumlarının neredeyse tamamı depreme dayanıklı hale getirilmiştir. AK Parti döneminde İstanbul’daki bütün okullar depreme dayanıklı hale getirilmiştir. Bütün viyadükler, köprüler alt ve üst geçitler güçlendirilmiştir. İBB’nin tüm hizmet binaları gözden geçirilmiş ve ihtiyaç duyulanlar için güçlendirme yapılmıştır.  Bunlara ilaveten, CHP’nin bütün engelleme çabalarına rağmen AK Parti döneminde kentsel dönüşüm başlamış ve maksimum düzeyde hızlandırılmıştır.  Örneğin, Mart 2021 tarihi itibariyle, 74 bin 612 riskli binadan 66 bin 468’i devletimiz tarafından yıkılıp yeniden yapılmıştır. Geriye kalanların ise tahliye ve yıkıma ilişkin yasal süreçleri devam etmektedir. Yani toplam 386 bin 452 riskli bağımsız bölümden 334 bin 9 adedi hükümetimiz tarafından yenilenmiştir. Bugüne kadar kamu binalarındaki yenilemeler için İstanbul’da harcadığımız toplam para miktarı yaklaşık 6 milyar TL’dir.”

CHP DEPREMİ YALANLARINA ALET ETTİ

“Biz insanlarımızın can güvenliğini sağlamak için bunları yaparken, CHP grubu yaptığımız kentsel dönüşüm projelerinin iptali için mahkeme mahkeme dolaşıyordu. Yalan mı?” diyen Göksu, şöyle konuştu:

“CHP grubu kentsel dönüşüm projelerimizin tamamına yakınına bu mecliste ‘hayır’ demedi mi? Biz toplanma alanlarını artırmak için ve barınma alanlarını oluşturmak için çalışırken, CHP grubu ‘toplanma alanlarını imara açıyorlar’ diye bilerek yalan propaganda yapıyordu. Yani kısaca deprem gibi, insanlarımızın can ve mal güvenliğini ilgilendiren bir konuyu yalanlarına alet ederek siyasallaştırıyordu. CHP’nin bütün engellemelerine ve yalanlarına rağmen İstanbul’u depreme hazır hale getirmek için çok önemli işler yapmışız. AK Parti bütün bilimsel çalışmaları yapmış, alt yapıyı tamamlamış ve yapı stoğunun yenilenmesinde de önemli adımlar atmıştır. Bu konuda manipülasyon yaparak, ‘AK Parti 25 yılda ne kadar dönüşüm yaptı?’ diyenlere hatırlatıyorum. Bizden önce bu ülkede ve şehirde deprem namına hiç bir çalışma yapılmadığı için uzunca bir zaman bahsettiğim bilimsel ve saha çalışmaları yapıldı. Kentsel dönüşümle ilgili düzenlemelere ancak 2012’de çıkan kanundan sonra başlandı ve çok ciddi adımlar atıldı. Şu an yapılması gereken tek şey, yapı stoğunun yenilenmesine devam etmekten ibarettir.”

konut
18 yıl

CHP, AK PARTİ’NİN DEPREM PLANI’NI ÖZETLEYİP GEÇMİŞ!

İBB Başkanı İmamoğlu’nun olası İstanbul depremi için gözle görülür hiçbir çalışma yürütmediğini söyleyen İBB AK Parti Grup Başkanvekili Göksu, “Deprem bütçesini 6 kat düşüren CHP, AK Parti’nin İstanbul Deprem Master Planı’nı özetlemekten başka bir şey yapmadı” dedi.

İBB Meclisi’nin Mart ayı oturumunda, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun olası İstanbul depremi için çalışma yapmamasını eleştiren İBB AK Parti Grup Başkanvekili Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, mevcut İBB yönetiminin deprem bütçesini 6 kat düşürdüğünü söyledi. Göksu, “İBB Başkanı her gördüğü kameraya ‘deprem çok önemlidir’ diyor. Geçmişte hiçbir şey yapılmadığı yönünde açıkça yalan söylemeye devam ediyor. Geliştirdiği yeni bir söylemle, halkımıza verdiği sözleri yok saymaya ve kanunların kendisine yüklediği sorumluluğu inkâr etmeye kalkışıyor. O yüzden de ‘Çok iş yapmamız lazım’ demesine rağmen, deprem bütçesini 6 kat düşürüyor. İki senede İstanbul’u 25 milyar TL ilave borçlandırırken, deprem çalışmaları için bir kör kuruş talep etmiyor” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ’NİN DEPREM ÇALIŞMASINI ÖZETLEYİP SUNMUŞLAR

CHP’nin TBMM’de yaptığı deprem faaliyet sunumunu da eleştiren Göksu, “İki hafta önce TBMM’de Deprem Komisyonu’na bir deprem faaliyet sunumu yaptılar. Ne var bu sunumda? Bizim dönemde yapılmış olan tüm bilimsel çalışmaların adının değiştirilerek yeniden yayımlanması var. Yani ‘farklı kaydet’ belediyeciliği var. Aynı çalışmaların bölümlere ayrılıp yeni bir çalışmaymış gibi gösterilmesi var. Yani fragman belediyeciliği var. Sunumda CHP’nin yaptığı orijinal tek bir faaliyet var: İstanbul Deprem Master Planını özetleme faaliyeti. Emek vermişler ve bizim yaptığımız çalışmadan özet çıkarmışlar. Onu da bir deprem hazırlık çalışması olarak sunuma koymuşlar. Kendilerini tebrik ediyorum. Zira arkadaşların da haklı olduğu bir nokta var. CHP zihniyeti, AK Parti’nin yaptıklarının ancak özetini çıkarabilir. Bu da başarı olarak onlara yetiyor” dedi.

özet
deprem bütçesi 2
deprem bütçesi

GÖKSU’DAN İSTANBUL DEPREMİ İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

İBB AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, İBB’nin de, CHP’li belediyelerin de İstanbul depremi için riskli binaları yıkmadığını ve ihmalkâr davrandıklarını söyleyerek, olası İstanbul depremi için çözüm önerilerinde bulundu.

İBB Mart ayı meclis toplantısında İstanbul’un deprem gerçeğini, yapılanları ve yapılmayanları anlatan İBB AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, olası İstanbul depremi için çözüm önerilerinde bulundu. CHP’yi deprem konusunda siyaset yapmakla, yalan söylemekle ve inkâr etmekle suçlayan Göksu, şu önerileri sundu:

“1. Önce deprem konusunu siyasallaştırmayı ve inkâr siyasetini terk edin. Yani, Yalan ve iftirayı bırakın. Ne şimdiye kadar yapılanı inkâr edin, ne de yasaların ve bu şehrin size verdiği sorumluluğu inkâr edin.

2.Deprem Konseyi gibi, İBB yetki alanının dışındaki kurumlar üzerinde tasarımlar yapmaya çalışarak sorumluluktan kaçmayın. Sizin kendi yetki alanınızda hazır bekleyen konular var, onlarla ilgilenin. AK Parti döneminde İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından tasarlanan ‘Dirençli İstanbul’ projesini hayata geçirin. Bunun için mevzuat değişikliğine de gerek yok. Bu konuda bir an önce adım atın. Biz de gereken desteği verelim.

3.İnkâr ve sorumsuzluk siyaseti sebebiyle depremle mücadele bütçesini yok etmeyin. Zira kentsel dönüşüm bu işin tek yoludur. Kentsel dönüşüme para ayırın. Bu hem siyasi ve ahlaki bir sorumluluktur hem de 6306 sayılı kentsel dönüşüm ve 5216 sayılı Belediye kanunun size yüklediği kanuni sorumluluklar var ve yukarda saydığım çok acil bekleyen işler var. Hangi mantıkla bütçe kesintisine gidiyorsunuz? Acilen bütçe revizesi yapıp meclise getirin. Merkezi Hükümetten size gelen paranın yüzde 10’unu yani en az 2 milyar TL’sini deprem için ayırın.

4. Bu acil işlere ilaveten, İstanbullulara taahhüt ettiğiniz 100 bin konutun yapılmasına dair yol haritanız nedir? Bir an önce açıklayın.

5. AK Parti döneminde yapılan sizin adını değiştirdiğiniz, ‘İstanbul Deprem, Kayıp ve Hasar Tahminleri’ raporunu ‘Acil Durum Planlarına’ bir an önce işleyin.

6. Kentsel dönüşüm projelerini engellemeye çalışmaktan ve bu konuda yalan söylemekten vazgeçin.

7. Acil durumdaki yapılarla ilgili kanuni sorumluluklarınızı yerine getirin. İBB sorumluluk ve yetki alanında bulunan ve acil yenilenmesi gereken, yaklaşık 4 bin konutu ivedilikle yenileyin.”

BU MAHALLELER İÇİN NEYİ BEKLİYORSUNUZ?

M. Tevfik Göksu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul’da ‘riskli alan’ ilan ettiği ve yenilenmesi İBB’nin sorumluluğunda olan yaklaşık 4 bin bağımsız bölümle ilgili şunları kaydetti:

“Sarıyer Rumelihisarı Mahallesinde 8 bağımsız bölüm, Beykoz Çubuklu Mahallesinde 117 bağımsız bölüm, Büyükçekmece Mimar Sinan Mahallesinde 412 bağımsız bölüm, Eyüpsultan Akşemsettin, Alibeyköy ve Çırçır Mahallelerinde 1540 bağımsız bölüm, Kağıthane Gürsel Mahallesinde 227 bağımsız bölüm, Sarıyer Derbent Mahallesinde 1584 bağımsız bölüm… Bu mahalle ve konutlarla ilgili adım atmak için kimden ne bekliyorsunuz? Bu alanlarda yaşayan binlerce İstanbullunun canlarının hiç mi önemi yok sizin için? Bunları da yapamayacaksanız, en azından kendi sunumunuzda ‘çok çok acil müdahale etmemiz gerekiyor’ dediğiniz ve fakat 2 yıldır kılınızı kıpırdatmadığınız 224 ağır hasarlı binayı bir an önce yıkıp yeniden yapın.”

İBB DE, CHP’Lİ BELEDİYELER DE DEPREM KONUSUNDA İHMALKÂR

İBB’nin de, CHP’li belediyelerin de İstanbul depremi için riskli binaları yıkmadığını ve ihmalkâr davrandıklarını söyleyen Göksu, “Acil yıkılması gereken binalar konusunda sadece İBB değil, CHP’li ilçe belediyeleri de maalesef aynı şekilde ihmalkâr. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın riskliliği kesinleştiği halde yıkılmayan yapılara dair grafiğindeki tabloya göre İstanbul’da toplam 974 riskli, yani yıkılması gereken ve halen yıkılmayan bina bulunmaktadır. Bu binaların ilçelere dağılımına baktığımızda ne görüyoruz? İlk 6 sıradaki ilçelerin tamamı yıllardır CHP tarafından yönetilen belediyeler. Başka söze gerek var mı?” diye konuştu.

ÖNLEM İÇİN EN UYGUN ZAMAN ŞİMDİ!

“İstanbul’da olası yıkıcı bir deprem ve diğer riskler için hemen bugün uygulamaya geçmiş olun” diye seslenen Göksu, “Geçmiş olsun dememek için uygulamaya geçmiş olun. Unutmayın ki deprem için harcamadığınız 1 TL daha sonra 7 TL’ye mal olacaktır. Son olarak Çin atasözünde geçen ve ağaç dikmek için söylenen sözden mülhemle; deprem için önlem almakta en uygun zaman 100 yıl önce idi, ikinci en uygun zaman ise şimdidir” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir