“GAZZE İÇİN NE YAPABİLİRİM” DİYENLER PANELDE BULUŞTU

Esenler Belediyesi, İsrail kuşatması altındaki Gazze’de yaşanan soykırımlara karşı kamuoyunu bilinçlendirmek ve harekete geçirmek amacıyla “Gazze İçin Ne Yapabilirim?” paneli düzenledi.

İsrail kuşatması altındaki Gazze’de yaşanan soykırımlara karşı kamuoyunu bilinçlendirmek ve harekete geçirmek amacıyla Esenler Belediyesi tarafından “Gazze İçin Ne Yapabilirim?” paneli düzenlendi. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen panelin moderatörlüğünü gazeteci Nuriye Çakmak Çelik üstlendi. Panele yönetmen Tülay Gökçimen, Filistinli yönetmen Nawras Abu Saleh, eğitimci-yazar Yavuz Yiğit ve çok sayıda davetli katıldı.

YAKIN TARİHİ BİLMEMİZ LAZIM

Tülay Gökçimen, her neyi çok iyi yapıyorsak onu Müslümanların hayrına kullanmamız gerektiğini kaydederek “Ben kendimi küçük yaşlarda keşfettim. Belgeselci olmalıyım dedim. Başkalarına da öğretebilirim dedim. ‘Gazze İçin Ne Yapabilirim’ diyorsanız öncelikle dünya haritasını önünüze açın ve ‘Filistin nerede?’, ‘Gazze nerede?’, ‘Kudüs nerede?’ bunları incelemeliyiz” ifadelerini kullandı. Gökçimen, “Filistin bir anne, diğerleri onlara bağlı çocuklar gibi. Filistin ile alakalı çalışmalar yapmak için en azından yakın tarihe doğru gitmemiz lazım. ‘1948’de ne oldu?’, ‘1917’de ne oldu?’, bu insanlar neden sürgün ediliyor. Neden böyle yaşıyorlar. Bunları bilmek lazım. Bir de dillerimizi geliştirmemiz lazım. Şu an İbranice bilen insan yok” diye konuştu.

KENDİLERİNİ HOLOKOST ÜZERİNDEN İNŞA ETTİLER

Filistinli yönetmen Nawras Abu Saleh ise “Gazze’de yaşananları anlamak ve anlatmak için İsrail’in bu alandaki lobi ve propaganda çalışmalarını bilmemiz gerekiyor. İsrail kendini Holokost üzerinden inşa etti. Dünya önünde de o hikayeye bağlı kalarak kendilerini devam ettirdiler. Biz biliyoruz ki Yahudiler Avrupa’da azaplar gördüler. Onların zulüm görmesi, Orta Doğu’da başka bir topluma azap çektirmelerini geçerli kılamaz. Bu konuda en büyük güçleri hikaye. Biz Siyonist hikayesini doğru anlayabilirsek ancak Yahudiliği, Filistin hikayesini gerçek ve doğru şekilde aktarabiliriz” dedi.

SOSYAL MEDYA GENÇLERİ ETKİLİYOR

Eğitimci yazar Yavuz Yiğit de sosyal medya aracılığıyla çok sayıda kirli bilginin çocukları ve gençleri etkilediğini kaydederek “Bugünün dünyasında aynı kanalı izlemek, aynı yerden bilgi almak gibi bir mevzu yok. Aynı yerden ders çalışmıyoruz, aynı kişileri takip etmiyoruz. Gençler o kadar çok bilgi bombardımanına tutuluyor ki şunu diyebilirsiniz, bunu nasıl görmezsin, nasıl bilemezsin. Bugün sosyal medya algoritmasında örnek olarak bir kişinin sosyal medyasını açsak birçok Gazze içeriği görürüz. Bazı çocuklarda ise hiç görmezsiniz” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir