ESENLER’DE İSRAF KONUŞULDU

Esenler Belediyesi’nin öncü projelerinden olan “Atıksız Hayat- Atıksız Mutfak” hareketi, evlerden sonra gastronomi sektöründe de seferberlik başlattı. Esenler’de bu kapsamda otel, lokanta, düğün salonu ve toplu yemek üretim firmaları temsilcileri düzenlenen toplantıda bir araya gelerek israfa ilişkin istişarelerde bulundu.

Esenler Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Atıksız Hayat-Atıksız Mutfak” hareketi, yürüttüğü çalışmalarla farkındalık oluşturmaya devam ediyor. Proje kapsamında bu kez Esenler’de bulunan otel, lokanta, düğün salonu ve toplu yemek üretim firmaları temsilcileri, istişare toplantısında bir araya geldi. Atık yönetiminin tüm yönleriyle ele alındığı toplantıya Esenler Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Fatih Kaleli, Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci, Türk Mutfak Sanatları Uzmanı ve TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl’ün konuşmacı olarak katıldı. Toplantının moderatörlüğünü ise “Atıksız Mutfak Atölyesi” proje danışmanı şef Esat Özata yürüttü. Programla ilgili düşüncelerini dile getiren Özata, “Esenler Belediyesi çok güzel bir projeye öncülük etti. 31 Ekim’de startını verdiğimiz “Atıksız Hayat” hareketiyle şu ana kadar pek çok atölye, etkinlik ve farkındalık faaliyeti gerçekleştirdik. Bugün de bu istişare toplantısıyla atık yönetiminin evlerden sonra gastronomi sektöründe de önemine dikkat çekiyoruz” dedi.

BİZİM GELENEĞİMİZDE YEMEK ÇÖPE ATILMAZ

Uzun zamandır sıfır atıkla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, “Bizim geleneğimizde çöpte yemek artığı olmaz. Atıksız bir hayat için önce evlerimizde bu farkındalığı oluşturmamız gerekiyor. Tabii bu değişimin gastronomi sektöründe de olması şart. Bizim TÜRES olarak bu değişime öncülük etmesi adına bir projemiz var. Kompost makineleri tüm restoranlara kurmayı hedefliyoruz. Bu sayede siyah poşetlere koyup attığımız atıkları bu kompost makinelerde dönüştürüp hayvan mamaları haline getirilmesi gerektiğinin önemine vurgu yaparak atık yönetimine dikkat çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

ATIK YÖNETİMİYLE MALİYETLER AZALIYOR

İsrafın toplumsal ve manevi boyutunun yanı sıra ekonomik boyutuna da dikkat çeken Bingöl, “İsraf bizim medeniyetimizde ve inancımızda dikkat edilmesi gereken bir konu. Bunun yanı sıra ekonomik boyutu da yadsınamaz bir gerçek. Ben bir işletmeci olarak ürün maliyetleri açısından da bu konuya dikkat çekmek istiyorum. Ürün maliyetleri tüm işletmecilerin bildiği gibi yüksek. Sıfır atık hareketi ve atık yönetimi bu açıdan da çok önemli bir konu” şeklinde konuştu.

FAZLAYI FAYDAYA ÇEVİRELİM

Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci, ise şunları kaydetti:

“Gıda Kurtarma Derneği olarak “Fazla” girişimiyle atığın önlenmesi için çeşitli teknolojiler üretiyoruz. Bu teknolojiler sayesinde geri dönüşüm ve atığı azaltmak adına altyapıları kurmuş olacağız. Ölçmediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Kimse evinde ne kadar atık oluşturduğunu tartmıyor. Bu bilinçte olmak atık yönetimi için önemli bir detay. Örneğin akıllı tartı teknolojisiyle oluşan atıkları anlık veriye dönüşmesi sağlanıyor ve bu veriler atık yönetimi konusunda fayda sağlıyor.”

‘ATIK’ DEĞİL ‘FAZLA GIDA’

İnci, en büyük sorunun kontrolsüzlük olduğunu belirterek, “Günümüzde iklim değişikliğinin sebeplerinin yüzde 10’luk bölümüne atıklar sebep oluyor. Kişi başına düşen atık miktarı 93 kilogram. Bu ciddi bir sayı. 4 kişilik bir çekirdek aile iki asgari ücretini gıda atığı sebebiyle çöpe atıyor. Bunları önlemek basit farkındalıklarla mümkün. Bilinçli alışveriş yapmak ve ‘atık’ yerine ‘fazla gıda’ demek bile bir farkındalık oluşturacaktır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir