YARDIM: EDEBİYATIN KÖKÜ EDEPTİR

Edebiyat dünyasından pek çok ismi meraklılarıyla buluşturan “Edebiyat Durağı” programı, 2022-2023 Evliya Çelebi Kültür Sanat Sezonu’nun ilk bölümünde gazeteci-yazar Mehmet Nuri Yardım’ı ağırladı. Gazeteci İsmail Halis’in moderatörlüğünde gerçekleşen programda Yardım, edebiyata ilişkin görüşlerini dile getirerek “Edebiyatın kökü edeptir” ifadesini kullandı.

Edebiyatseverlerin ilgiyle takip ettiği Edebiyat Durağı programı, 2022-2023 Kültür-Sanat sezonun ilk bölümünde gazeteci-yazar Mehmet Nuri Yardım’ı ağırladı. Moderatörlüğünü gazeteci İsmail Halis’in yürüttüğü programda Yardım, edebiyata ilişkin görüşlerini paylaştı. Katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Yardım, program sonunda “Cancağzım Ömer” ve “Unutulmayan Edebiyatçılar” isimli kitaplarını katılımcılar için imzaladı.

KENDİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMAYA BAŞLADIK

Esenler Belediyesi tarafından böyle bir programın düzenlenmesinin çok önemli olduğunu belirten gazeteci İsmail Halis, “Mehmet Nuri Yardım hocamız yakın bir geçmişte gazetede çok güzel bir yazı kaleme aldı. Genel kanaatin aksine kültür sanatta da çok iyi işlerin yapıldığını söylüyordu yazısında.” ifadelerin kullandı. Yardım ise günümüzde artık kendi değerlerimize sahip çıkmaya başladığımızı söyleyerek “Geçmişte bazı büyük değerlerimiz vefat ediyordu. Hiç kimsenin ruhu duymuyordu. Hatta büyük bir şairimiz var: Orhan Şaik Gökyay. Vefat ettiği akşam yakın bir dostu gazeteyi aramış. Tabi büyük şair ve büyük bir âlim Orhan Şaik Gökyay. Bunu gazetenizde haber olarak duyurabilirsiniz demiş. Gazetedeki gece amiri ise Gökyay’ı tanımamış. Orhan Şaik Gökyay’ın adını duymamış gazetecilerimiz vardı. Şu an bakıyoruz ki örneğin Sezai Bey vefat ettiğinde cenazesine on binler katıldı. Kendi değerlerimize sahip çıkmaya başladık. Bu konuda kendimize haksızlık etmeyelim. Sanata da kültüre de çok sahip çıkmaya başladık. İyi kılavuzların peşinden gitmek önemlidir. Nurettin Topçu’nun adını bilmeyen gençler şimdi Nurettin Topçu’dan vecizeler paylaşıyor. Bunların hepsinin birer nimet olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

TEVAZU BİZİM MEDENİYETİMİZİN ÖZÜDÜR

Edebiyatçıların tevazu sahibi olması gerektiğini belirten Yardım, “Edebiyatçı büyük bir şair veya yazar olabilir ama önemli olan tevazu sahibi olmasıdır. Bu, onu daha da yüceltir. Tanıdığım bütün yazarlar mütevazıydı. Hiçbirinde gurur, kibir yoktu. Demek ki edebiyatın kökü edeptir. Edebiyatın da temeli tevazudur. Mütevazı olanları toplum da çok seviyor. Tevazu bizim medeniyetimizin özüdür. Edebiyat, insanı erdemli olmaya taşımalı. Bunu gerçekleştirmiyorsa kuru laf demektir. Peygamber Efendimiz “Faydasız ilimden Allah’a sığınırım” der.” diye konuşarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Edebiyat bizi sevgiye götürebilir, hürmete götürebilir, sadakate götürebilir, bütün güzel vasıfları yan yana koyun, edebiyat bizi oraya ulaştırır. Sezai Karakoç’uın meselesi ne ise Cahit Zarifoğlu’nun meselesi de odur. Dolayısıyla yazar ve şairleri o yönleriyle de tanımak lazım. Sadece edebi eserlerini, şiirlerini değil. Sezai beyin 70’e yakın eseri var. Sadece şiirlerini okumak yetmiyor. İslam’ın Dirilişi, Yitik Cennet gibi en azından 5-10 tane eserini iyi okumak lazım. O zaman Sezai beyi tanıyabiliriz. Onun hem iyi bir şair hem iyi bir mütefekkir olduğunu anlayabiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir