Kadir Topbaş hayatını kaybetti

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede 76 yaşında hayatını kaybetti.

16 Kasım’dan bu yana koronavirüs tedavisi gören Kadir Topbaş’ın 4 Aralık’ta durumu ağırlaşmıştı. Topbaş’ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı, kıymetli yol arkadaşımız Kadir Topbaş’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Kadir Bey’i, İstanbul’a ve ülkemize kattıklarını unutmayacağız. Kendisine Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum” dedi. Öte yandan Kadir Topbaş için yarın İBB’nin Saraçhane Yerleşkesi’nde cenaze töreni düzenlenecek.

İBB’DE CENAZE TÖRENİ DÜZENLENECEK

Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden eski İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş için yarın İBB’nin Saraçhane Yerleşkesi’nde cenaze töreni düzenlenecek.

İBB’den yapılan açıklamada, Topbaş için yarın saat 12.30’da, Saraçhane Yerleşkesi önünde cenaze töreni düzenleneceği bildirildi.

Açıklamada, “Merhum Topbaş’a, sizlerle birlikte tüm meslektaşlarımız adına da Allah’tan rahmet diliyoruz.” denildi.

Kadir Topbaş için yarın öğle namazını müteakip Fatih Camisi’nde cenaze namazı kılınacak.

M.TEVFİK GÖKSU: UZUN BİR YOL ARKADAŞI VE DAVA ABİMİZDİ

Kadir Topbaş’ın vefat haberini duyuran Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, şunları söyledi: ”Çok uzun süre birlikte çalıştık. Uzun bir yol arkadaşı ve dava abimizdi bizim. Çok büyük katkıları vardı üzerimizde.
İnanıyorum ki Türkiye’de İstanbul’da bıraktığı güzel hizmetler onun iyiliğine şahitlik edecektir. 13 yılda İstanbul’un hangi köşesine baksanız bir tane Kadir Topbaş hatırası görürsünüz. İstanbul’a kalıcı özümle üreten projeler üretti.
İstanbul gerçekten tarihi dönüm noktalarını Kadir Abi’yle birlikte yaşadı. İstanbul’ gerçekten çok güzel ve kalıcı işler bıraktı. Hepimizin başı sağ olsun…”

KADİR TOPBAŞ KİMDİR? 

08 Ocak 1945 tarihinde Artvin ilinin Yusufeli ilçesi’nde doğan Kadir Topbaş, henüz üç aylık iken İstanbul’a geldi.

Kadir Topbaş orta öğrenimine Işık Lisesi’nde başlayıp İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden, 1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Doktora tezini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nde “Hidiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri” başlığıyla tamamladı.

Topbaş uzun yıllar serbest mimar olarak çalıştı. 1994–1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yaptı. Danışmanlığı süresince, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan saray, kasır ve tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına katkıları oldu. Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu başkan yardımcılığı görevini yürüttü. Bir süre aile şirketlerinin yönetiminde bulundu.

1996 yerel ara seçimlerinde Refah Partisi’nden Bakırköy Belediye Başkanlığı’na aday oldu ancak seçilemedi. 1999 yerel seçimlerinde Fazilet Partisi’den Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi süresince İstanbul’a model olabilecek “Güzel Beyoğlu” projesini hayata geçirdi. Mimari projesini kendisinin çizdiği “Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon” çalışmaları kapsamında Kasımpaşa’da Kapalı Spor Salonu Kompleksi, Eğitim ve Sosyal Tesislerini hizmete sundu. 28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AK Parti’den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. Topbaş bu görevinden 2017 yılında istifa etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir