ESENLER’DEKİ BİNA MÜHÜRLENECEK

Esenler Turgutreis Mahallesi 520. sokak no: 3’de (807 ada 18 parsel) bulunan ve mülk sahibi Mehmet Zamanepçeçen’in yazılı ve görsel basında yer alan açıklamaları üzerine Esenler Belediyesi söz konusu bina ile ilgili yazılı bilgilendirme yaptı.

Bilgilendirme şöyle:

Bazı yazılı, görsel basın ve sosyal medya mecralarında ‘Rüzgar vursa yıkılacak’, ‘Çürük bina tehlikesi’ gibi başlıklarla Esenler Turgutreis Mahallesi’nde donatı alanında kalan bir bina ile ilgili mülk sahibinin beyanlarına dayanan haberler yer almıştır. Haberde açıklamalarda bulunan mülk sahibi Mehmet Zamanepçeçen’in iddialarının aksine kendileri sürekli bilgilendirilmiş, kentsel dönüşümle ilgili hukuki süreç ve belediyemizin uygulamaları anlatılmıştır. Mehmet Zamanepçeçen konu ile ilgili her türlü prosedür ve işleyişi bilmesine rağmen bir an önce yeni konutuna kavuşmak için basını kullanma yoluna gitmiştir.

Esenler’de babere konu olan bina gibi donatı alanında kalan (imara kapalı) toplam 16.500 bağımsız birim bulunmaktadır. Bunların etaplar halinde kentsel dönüşüme tabi tutularak güvenli konutlara taşıma işlemleri devam ediyor. Her bir etapta yenileme ve taşıma işlemleri yapılabilmesi için her etaptaki mülk sahiplerinin yüzde 75’inin onayı gerekmektedir. Yüzde 75 seviyesine ulaşma tarihi göz önüne alınarak o etaptaki kentsel dönüşüm çalışmaları devam etmektedir.

Habere konu olan Turgutreis Mahallesi 520. sokak no: 3’de bulunan 5 katlı bina da donatı alanında kalmaktadır. Binanın bulunduğu etapta 6 bina ve 61 bağımsız birim bulunmaktadır. Bu etaptaki mülk sahiplerinin kentsel dönüşüme onay verme oranı henüz yüzde 29’dur. Bu sebeple belediyemizin hukuki olarak rutin kentsel dönüşüm dahilinde bu bina ile ilgili her hangi bir işlem yapması söz konusu olamamıştır.

Ancak mülk sahiplerinden birisinin, binanın riskli olduğunu belirten yazılı beyanı üzerine kentsel dönüşüme katılma yüzdesine bakmaksınız belediyemiz tarafından ‘riskli yapı’ kapsamına alınabiliyor. Belediyemiz de bu binaya bu prosedürü uygulayıp bina ‘riskli yapı’ kapsamına alınmıştır. Riskli yapı ilan edilen binanın herhangi bir olumsuzluğa sebep olmaması için belediyemiz tarafından mühürlenme çalışmalarına başlanmıştır.

Binada ikamet eden vatandaşlar tahliye edildikten sonra bina mühürlenecek ve mülk sahiplerine 3.500TL Çevre Şehircilik Bakanlığımız, 3.500 TL de belediyemiz tarafından olmak üzere her ay toplam 7.000 TL kira yardımı yapılacak. Kiracılar için ise bir defaya mahsus 7.000 TL ödenecek.

Söz konusu binanın bulunduğu etabın tamamında kentsel dönüşüme onay oranı yüzde 75’e ulaştığında bu binanın mülk sahiplerine de sıra ile yeni konutları teslim edilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir