ESENLER ÖYKÜ GÜNLERİ DEVAM EDİYOR

Esenler Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Esenler Öykü Günleri”, ikinci gününde “ Öykücülüğün İstanbul’u” ve “Öykünün Cetveli Olur mu?” oturumları ile devam etti.

“İstanbul Öyküleri” temasıyla bu yıl 4. kez “Esenler Öykü Günleri”ne ev sahipliği yapan Esenler Belediyesi,  Türk edebiyatında önemli bir yeri olan öykücülüğü uzman isimlerle ele almaya devam ediyor. İlk gününde onur ödülüne layık görülen Selim İleri temalı oturumlara ev sahipliği yapan 4. Esenler Öykü Günleri, ikinci gününde ise  “ Öykücülüğün İstanbul’u” ve “Öykünün Cetveli Olur mu?” oturumlarıyla edebiyatseverlerle buluştu. Dr. Kadir Topbaş Kültür sanat Merkezi’nde gerçekleşen oturumların sonunda “Senin Annen Bir Melekti Yavrum” adlı tiyatro gösterimi yapıldı.

İNSANLIĞIN DERDİNİ PAYLAŞIYORUZ

Yazar Gökhan Yılmaz, “Biz İstanbul’u konuşurken trafiğini, deprem sorununu, kalabalığını konuşuyoruz. İstanbul’u tarif ederken kafamızın karışık olduğunu düşünüyorum. İstanbullu olmakla ilgili bir sıkıntımız var. Kimse ‘Nerelisin?’ diye sorulduğunda ‘İstanbulluyum’ demiyor. Günümüz hikayelerinde de İstanbul’da yaşayan kişiler biraz müphem kalıyor.

Öykülerimizde aslında insanı anlatıyoruz. İnsanın fıtratından, kimliğinden, kültüründen, doğasından yola çıkarak toplumun meselelerini anlatıyoruz. İnsanlığın acısını, derdini paylaşıyoruz. Mesela önümüzdeki günlerde Filistin’de yaşanan zulümle ilgili bir hikâye yazacağım ve Hanzala’yı yazacağım. Benim hayatımda en çok etkilendiğim yazar Tomris Uyar olmuştur ve beni hikâyeciliğe yönlendirmiştir” dedi.

HİKÂYELERİMİZDE ANADOLU’NUN RUHU VAR

Yazar Turhan Yıldırım ise İstanbul’un her yerinin tarih koktuğunu kaydederek “İstanbul çok özel bir şehir ama hikâyelerde anlattığımız mesele İstanbul’da ayakta kalma mücadelesi oluyor. Bu şehirde anlatılacak çok hikâye var. Ben de hikayelerimde bu şehrin karmaşasından bahsediyorum ama aynı zamanda muazzam güzellikleri var. İstanbul’da yaşayıp hikayelerinde farklı şehirleri ele alan yazarlar da İstanbul’a olan bakışıyla diğer şehirleri, mekanları yorumluyor. Hikayeciliğimizde Anadolu’dan gelen bir ruh var ve insan hakikatini anlatıyor.

Benim hayatımı, zihin yapıları ve üsluplarıyla etkileyen iki hikâyeci var. Birisi Sevim Burak, diğeri ise Ali Teoman oldu” ifadelerini kullandı.

‘İSTANBUL ŞARKILARI’ SESLENDİRİLECEK

4. Esenler Öykü Günleri, üçüncü ve son gününde “Filistin Öyküsü” ve “Geleceğin Öyküsü” oturumları ile Selin Yücesoy’un sahne alacağı “İstanbul Şarkıları” konserine ev sahipliği yapacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir