Diplomasi’de Yeni Dönem ve Türkiye-İsrail İlişkileri

Türkiye diplomasi de yeni bir sayfa açıyor. Türkiye önemli bir diplomasi atağı başlatıyor. Mısır ve Suudi Arabistan’dan sonra İsrail ile de normalleşme çabaları ağırlık kazanıyor. Resmi ve diplomatik görüşmelerin yanısıra, sivil toplum ve lobicilik olarak da yoğun bir görüşme trafiği yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeni yıl ile birlikte düzelebileceğine ilişkin umutları artıran şu sözleri sarfetti:
“İsrail ile istihbari noktada münasebetlerimiz zaten kesilmiş değil, devam ediyor. Burada en tepe noktadaki kişilerle bazı sıkıntılar yaşıyoruz. İsrail’in Filistin topraklarına yönelik takındığı tavırları kabul etmemiz mümkün değil. Bu bizim İsrail ile ayrıştığımız noktadır. Yoksa gönlümüz arzu eder ki onlarla da münasebetlerimizi daha iyi bir noktaya taşıyalım”.
Türkiye’nin talebi, Filistinde’ki İsrail baskının sonlandırılması, yeni yerleşim yeri açılmaması, tutuklu filistinlilerin serbest bırakılması gibi insani taleplerin dikkate alınması önemle ifade edilmektedir.
Bunun ardından da, Türkiye’nin Mayıs ayında İsrail’e Büyükelçi göndermeyi planladığı yazılıp çizildi. Hâl böyle olunca da, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin bu noktaya gelmesinde çok önemli olan bir detayı yazmak elzem oldu. “One Minute Krizi” ve “Mavi Marmara Baskını” sonrasında bozulan ilişkiler, dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın da baskısıyla İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Erdoğan’dan bizzat özür dilemesi ile iki ülke arasında bir bahar havası estirmişti.
O özürün dilenmesinde Obama’nın girişiminden önce Türkiye’de yapılan bir görüşme maratonunun katkısı da büyüktü. Maratonun başlangıç fişeği İsrail’de yaşayan “Türkiyeliler Birliği” Basın Sözcüsü Rafael Sadi ile Tarihci-Yazar Ahmet Almaz’in yaptığı görüşmeler sonucu atıldı.

Bu çerçevede “Kudüs Arabulucuları” olarak bilinen grubun üyelerinden Rabbi Menecham Froman ve Şeyh Buhari Türkiye’ye gelip önce-Yazar Ahmet Almaz ve tavsiyesi üzerine Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ile görüştüler. Önemli bir görüşme gerçekleştirildi.
Bu görüşme maratonuna daha sonra “Türkiyeliler Birliği” Başkanı Momo Uzsinay da katıldı. Bu isimlerin yanı sıra İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Moshe Kahmi’nin de süreçte önemli bir katkısı olmuştur. Özür dilendi ve her iki tarafın da geleceğe yönelik olumlu beklentileri arttı. 
Son günlerde Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar sonrasında uluslararası kamuoyunda Türkiye-İsrail iliskilerinin yeniden eski günlerine döneceğine işaret ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir