PROTEZ AMELİYATLARINDA ROBOTİK CERRAHİ İLE KONFORLU TEDAVİ!


Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hakan Kasapgil konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Diz eklem protez ameliyatlarında kullanılmaya başlanan yeni nesil robotik cerrahi, hata riskini sıfırlayarak, hastaya büyük konfor sağlıyor. Protez yapılacak bölgenin önce üç boyutlu modeli oluşturulup sanal uygulaması yapılan bilgisayar destekli sistem ile ameliyat sırasında dize en uygun ve doğru şekilde protez yerleştirilmesi sağlanıyor. 

Op. Dr. Hakan Kasapgil, ortopedi ameliyatlarında kullanılmaya başlanan yeni nesil robotik diz eklem protez cerrahisi sisteminin protezlerin en mükemmel şekilde eklemlere yerleşmesine olanak tanıdığını söyledi. 

“Koru Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği bünyesinde kullandığımız robotik diz eklem protez cerrahisi sistemi gelişmiş bir yazılım ile bilgisayar destekli çalışan robotik koldan oluşmaktadır.” diyen Op. Dr. Kasapgil, “Diz protez ameliyatında cerrah, kullandığı robot ile hastanın diz eklem yüzeyinin haritasını çıkarır ve bilgisayarda 3-boyutlu modelini oluşturur. 3 boyutlu dijital eklem modeli üzerinde protezin konulacağı alan, kesilecek yerler belirlenip, işaretlenir. Özel programlarla donatılmış bilgisayarda kemik kesim oranları, protez ölçüleri, protezlerin birbirine uyumu ve protezlerin yerleşim açıları hesaplanır.” dedi. ”Kemik Kesileri Tam Doğrulukta Gerçekleşiyor”Robotik protez cerrahisinin kemik kesilerinin de tam doğrulukta gerçekleştirilmesine yardımcı olduğunu da ifade eden Op. Dr. Kasapgil sözlerini şöyle sürdürdü, “Klasik diz protezi ameliyatlarında, deneyimli ortopedi hekimleri bile protezin pozisyonunu ayarlarken yanılma payı bulunmaktaydı. Robotik protez cerrahi sistemi, ameliyat sırasında cerraha görsel, işitsel, fiziksel olarak kılavuzluk ederek planlama dışına çıkılmasına ve hata yapılmasına engel olur.Protezin konulacağı alanı keserek değil hassas bir şekilde yontarak hazırlayan sistemle, protez kemiğe tam uyumlu olarak yerleştirilmesi sağlanır. Geleneksel diz protezi ameliyatlarında protezin konumlandırılması amacıyla, standart kesi blokları kullanılıyordu. Bu bloklar cerrah tarafından bazı anatomik referans noktaları gözetilerek kemiğin üzerine konumlandırılmaktaydı. Bu işlem sırasında yapılabilecek çok küçük hata bile protez parçalarının yerleşiminde tam uyumu engelleyebilmektedir. Bunu neticesinde doğal eklem hareketi sağlanamayabilir ve ameliyat sonrasında çeşitli sorunlar ile karşılaşılabilir.” Diz protezi ameliyatlarında, protezin yerleşimi kadar, bağ dengesinin de sıfır hata ile yapılması çok önemli olduğuna vurgu yapan Op. Dr. Hakan Kasapgil, robotik protez ameliyatlarında cerraha gerçek ve tam zamanlı veriler ulaştığını böylelikle ameliyat sonrası yaşanabilecek sorunların önüne geçildiğini ifade etti. 

”Robotik Protez Cerrahisi Sonrası Erken İyileşme” Op. Dr. Kasapgil sözlerini şöyle sürdürdü; Robotik protez cerrahisi ameliyatı sonrasında, hekim eşliğinde fizyoterapistler hastayı ayağa kaldırarak ilk adımlarını attırırlar. En az ağrı ile ameliyat sonrası sürecin tamamlanması amaçlanmıştır. Hastanede gerçekleştirilecek etkili bir rehabilitasyon programı ile hastalar, evlerine çıkarlarken desteksiz olarak yataktan kalkar. Ayrıca tuvalete ihtiyacını giderme ve ev içerisinde dolaşma gibi kabiliyetlere de sahip olmaktadırlar. Robotik protez cerrahisi yöntemi ile normal dokulara çok daha az zarar verildiğinden iyileşme de çok daha kısa sürede gerçekleşir. Ameliyatın ardından daha ağrı duyan hastalar doğal olarak daha az ağrı kesici ilaç da kullanır. Hastanın hastanede kalma süresi kısalır, enfeksiyon riski olmaz.

Robotik Cerrahinin Avantajları Yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemi ile ameliyat sırasında oldukça detaylı planlama imkanı sağlanır, Dizin sadece hasarlı bölümüne oldukça hassas bir şekilde protez gerçekleştirilebilir, Doku travması en düşük seviyededir,Sağlıklı kemik stoku korunur,Dizdeki tüm bağlar korunur,Hasta ameliyat sonrasında daha doğal bir diz hissi alır,Çok daha hızlı ve ağrısız iyileşme sağlanır, Hasta günlük hayatına kısa bir sürede döner,İmplantlar yüksek doğrulukta yerleştirileceği için hastaya uygulanan protezin ömrü de uzun olur,Ameliyat öncesinde tomografi gerektirmez. Hasta ek radyasyon almak durumunda kalmaz,Ameliyatta hekimin hata riskini azalır ve başarı oranını üst seviyeye çıkar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir