Ayın Sazı: Klasik Batı Müziğinin Temel Enstrümanı Keman

Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen “Ayın Sazı” program serisinde Ocak ayının enstrümanı olarak keman seçildi. Klasik batı müziğinin temel enstrümanı olan keman ve keman ailesinin tüm çalgıları tarihi, yapımı ve repertuvardaki önemli eserleriyle tanıtıldı.

Beyoğlu Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği “Ayın Sazı” program serisinde Ocak ayının enstrümanı olarak keman seçildi. Klasik batı müziğinin temel enstrümanı olan keman ve keman ailesinin diğer çalgıları viyola, viyolonsel ve kontrbas; tarihi, yapımı ve repertuvardaki önemli eserleriyle tanıtıldı. Program, Alp Altıner’in kemanın tarihi ve yapımı hakkındaki konuşmasıyla başladı. Kemanın tarihsel süreç içerisinde gelişiminin anlatıldığı programda, keman yapımındaki incelikler ve önde gelen keman yapımcılarına değinildi.

KEMAN AİLESİNİN TÜM ÇALGILARI TANITILDI

“Kontrbastan Kemana” programında ise keman ve ailenin diğer çalgıları viyola, viyolonsel ve kontrbas tanıtıldı. Hakan Şensoy, Sevil Ulucan, Beste Tıknaz, Şafak Erişkin ve Onur Özkaya seçkin bir repertuvarla dinleyiciyle buluştu. Ülkemizin yetişmekte olan genç müzisyenleri de unutulmadı. “Genç Yetenekler” başlıklı programda Cihat Aşkın’ın takdimiyle Türkiye’nin yetenekli gençleri Sena Erünsal piyanosu, Bahar Erünsal ve Doruk Deniz Aksu da kemanlarıyla yer aldılar. “Doğumunun 250’nci yılında Beethoven” isimli programda Aydın Büke, Beethoven’ın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdi. Gökhan Aybulus, Yonca Sülün, Öykü Koçoğlu ve Çağlayan Çetin ise Beethoven’in meşhur eserlerinden örnekler sundular. Kapanış programı ise “Minyatürler” ile yapıldı. Cihat Aşkın ve Mehru Ensari, tangodan türküye uzanan renkli bir repertuvar seslendirdiler.

ONLİNE PLATFORMLAR ÜZERİNDEN SANATSEVERLERE SUNULDU

Pandemi şartlarından dolayı seyircisiz olarak yapılan programlar, kayda alınarak Beyoğlu Belediyesi’nin Beyoğlu Kültür Sanat isimli youtube kanalından online olarak sanatseverlere sunuldu. Böylece bu programların, yalnızca İstanbul halkına değil, Türkiye’nin, hatta dünyanın her yerinden dinleyiciye hitap etmesi sağlandı. Kayıt altına alınan programlar, aynı zamanda keman ve keman ailesiyle ilgili önemli ve kalıcı bir arşiv malzemesi, bir başvuru kaynağı haline gelmiş oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir